Over Suydbroek

Boerderij Suydbroek ligt aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, een prachtig wandel- en fietsgebied. ‘Suydbroek’ wordt voor het eerst vermeld op een kaart van Höttinger uit 1787. De voorouders van de huidige bewoners wonen er sinds 1953. In dat jaar verruilden Bernard en Dina Kinds (grootouders van John) hun boerderij in Raalte voor de boerderij van de familie Bruggeman in Haarle. Samen met hun zeven kinderen verhuisden zij naar ‘Suydbroek’, waar zij varkens en koeien hielden. Opa verzorgende de varkens en oma molk de koeien. Daarnaast haalde opa de volle melkbussen op bij boerderijen in de omgeving en bracht deze naar de melkcoöperatie in Heeten.

 

In de loop der jaren kwamen er steeds meer melkkoeien bij en breidde het bedrijf zich uit. In de jaren ’70 volgde hun oudste zoon Ben hen op. Ben bleef vrijgezel en toen in 1983 bij hem de ziekte van Parkinson werd vastgesteld, ging hij op zoek naar een bedrijfsopvolger. Dat werd zijn neef John, zoon van zijn oudste zus Dinie. John werkte al sinds zijn 15e regelmatig mee op de boerderij van zijn opa en oma. In 1989 ging John officieel een maatschap aan met Ben en kwam hij met zijn gezin op Suydbroek wonen.

In 1995 werd besloten om te gaan fokken met Montbéliarde koeien, een zogenaamde ‘dubbeldoel koe’. Deze geven goed melk en zijn daarnaast ook goed gespierd, waardoor ze ook een lekker stuk vlees kunnen opleveren.

In 2003 ging John een maatschap aan met zijn vader en zijn jongste broer Roy. Vanaf dat moment werden de kalveren op het bedrijf van vader en Roy gehouden.  In 2009 werd de serre-stal gebouwd zodat de koeien volop licht, lucht en ruimte hadden. De veestapel groeide uit tot 170 melkkoeien. Het melken gebeurde twee keer per dag in de melkstal.

In 2017 is deze maatschap ontbonden. Sindsdien runnen John en Marisca Hutten het boerenbedrijf samen met hun dochter Anouk en zoon Edwin. Het aantal koeien werd teruggebracht tot 75 en de kalfjes groeiden weer op op het eigen erf. Het besluit om zelf het vlees van hun eigen koeien te gaan verkopen vormde het begin van de boerderijwinkel.

Mede in verband met de gezondheid van John is in april 2020 besloten om de melkkoeien te vervangen door vleeskoeien en werd de basis werd gelegd voor het huidige ‘Suydbroek’.

Eind 2021 is de oude winkel (witte unit) weggehaald en is de vernieuwde boerderijwinkel op de plaats van de oude stal geopend.

Impressie